Ekonomi

Meyve üreticilerine ‘fasulye böceği’ zararlısıyla mücadele etmeleri için uyarı

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, meyve ağaçlarının yaprak, tomurcuk ve meyvelerini yiyerek zarar veren ‘Fasulye böceği’ zararlısı ile mücadele etmeleri için meyve üreticilerine uyarıda bulundu.

Konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bahçelerde mavi leğenleri yarıya kadar su ile doldurup bahçelere yerleştirin. Baklaların erginleri yaklaşık 10 milimetre uzunluğunda ve siyah mat renklidir. Gövdesi sık ve oldukça uzun sarı tüylerle kaplıdır.Üzerinde beyaz benekler vardır.Ergin döneminde kışı toprakta geçirir.İlkbaharda meyve ağaçları ve diğer bitkiler çiçek açtığında erginler daha çok otla beslenirler. Çiçekler.

‘Zararın şekli’

Yetişkinler çiçeklerin erkek ve dişi organlarını, genç yaprakları, tomurcukları ve meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin meyvelerini yerler. Bu nedenle ağaçlarda meyve yoktur.

‘Zararlı olduğu bitkiler’

Bakla polifag bir atıktır. Bütün meyve ağaçları, bağlar, tahıllar, süs bitkileri, bazı sebzeler ve yabani otlarla beslenerek israf edilir.

Dövüş prosedürleri:

‘Kültürel önlemler’

Ağaçların çiçeklenme döneminde yapılacak kimyasal çaba, bal arıları ve tozlaşmayı sağlayan diğer böcekler için zararlı olduğundan, fasulye yetiştiriciliğinde kültürel önlemler çok değerlidir. Topraktaki yumurta, larva ve erginlerin toprak işleme ile zarar görmesi ve dolayısıyla popülasyonun telef olması sağlanmalıdır.

“Mekanik savaş”

Bakla erginleri günün güneşli saatlerinde çok hareketlidir. Bu nedenle sabahın erken saatlerinde erginlerin daha az aktif olduğu saatlerde ağaçların altına çarşaf serilmeli ve ergin böceklerin çarşafların üzerine düşmesini sağlamak için ağaçlar kuvvetlice sallanmalı ve düşen böcekler toplanmalı ve toplanmalıdır. öldürüldü.

‘Biyoteknik mücadele’

Ağaçların altına mavi leğenler konur ve bu kapların yarısına kadar su doldurulur. Yetişkin böcekler maviye döner ve kaplardaki suya düşer. Düşen böcekler toplanır ve yok edilir.

‘Kimyasal savaş’

Atıklarla yapılan bu çabada, kesinlikle gerekli olmadıkça kimyasal çaba tavsiye edilmez. Populasyonun çok fazla olduğu bahçelerde bir ölçü arı kaybı göz önünde bulundurularak uygun ilaç kullanılarak kimyasal arıtma yapılabilir. Çaba konusunda karar verebilmek için Baklazni’nin yetişkinliğini ve kayıplarını görmek gerekiyor. Bu nedenle ağaçların pembe tomurcuklarının görüldüğü andan itibaren ergin çıkışına dikkat edilmelidir.” – ERZİNCAN

haber-besiktas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu