Yaşam

İnegöl Kent Müzesi Seslendirildi

İnegöl Belediyesi Kent Müzesi, 18 Mayıs Dünya Müzeler Günü’nü farklı bir etkinlikle kutladı. “Yaşayan Müze” etkinliğinde kentin tarihi değerleri yaşayan heykellerde hayat buldu. Müzeyi gezen öğrenciler, heykellerin bir anda canlanıp kendilerini ve dönemlerini anlatınca şok oldular. Ayrıca müzenin meslekler bölümünde heykellerin yerini gerçek ustalar almıştır. Kent Müzesi’nin her bölümünün konuşulduğu “Yaşayan Müze” etkinliği büyük beğeni topladı.

İnegöl Belediyesi 18 Mayıs Dünya Müzeler Günü’nü farklı bir etkinlikle kutladı. “Yaşayan Müze” etkinliğinde, Kent Müzesi’nde yer alan kentin tarihi hazineleri yaşayan heykellerle hayat buldu. Tarihin hayat bulduğu etkinlikte; İnegöl’ün fatihi Turgut Alp, şehrin tarihi değerlerinden İshak Paşa, İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşunda değerli rol oynayan Hüsnü İnanç ve Küçük Kamil’e hayat veren canlı heykeller Milli Mücadele döneminde büyük işlere imza atan , kendilerini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. ve dönemleri anlattı.

TARİHİ KİŞİLER İNCELENİYOR

İnegöl’ün kadim geçmişinde kıymetli bir yere sahip olan bu dört varlık, “Yaşayan Müze” etkinliği ile yeniden hayat buldu. Müzede bulunan Turgut Alp ve İshak Paşa’nın balmumu heykelleri kaldırılarak yerine bu tarihi şahsiyetlerin kıyafetlerini giyen canlı heykeller dikildi. Hüsnü İnanç ve Küçük Kamil de kendi bölümlerinde canlı heykellerle canlandırıldı. İnegöl Belediyesi Şehir Tiyatrosu Güzel Sanatlar Müdürü Volkan Derman’ın yönetmenliğinde Şehir Tiyatrosu sanatçıları; Zafer Karataş, Mevlüt Zobu, Mustafa Demir ve Arda Aki dönemin kıyafetlerine ve imajına hayat verdiler. İnegöl’e değerli katkılarda bulunan tarihi şahsiyetlere hayat veren sanatçılar, bu etkinlik kapsamında müzeyi ziyarete gelen öğrencilere kendilerini anlattılar.

ÖĞRENCİLER SÜRPRİZLERİNİ GİZLEYEMEDİ

Bu bilinçlendirme çalışmasında çeşitli okullardan öğrenciler de müzeyi ziyaret etti. Belediye Başkanı Alper Taban’ın eşlik ettiği müze ziyareti sırasında bir anda hareketlenen canlı heykeller kendilerini ve yaşadıkları dönemi anlatmaları büyük şaşkınlık yarattı. Heykellerin canlandığını gören öğrenciler şaşkınlıklarını gizleyemediler.

MESLEKLER DE YAŞAYAN MÜZEDE HAYAT

Etkinlik kapsamında sadece tarihi şahsiyetler değil, tarihi yaşatan meslekler de İnegöl Kent Müzesi’nde hayat buldu. Kent Müzesi ve Mobilya Ağaç Endüstrisi Müzesi’nde yer alan; Bu meslekleri icra eden ustalar Bakırcı, Yorgancı, Yemenici, Terzi, Saatçi, Ressam, Takunyacı, Kürekçi ve Mobilyacının başında gelirdi. Ömrünü bu mesleklere adayan ustalar, gelen öğrenci kümelerine mesleklerini anlattı. Kent Müzesi’nin meslekler bölümüne Bakırcı Recep Özgür, Yorgancı Salim Tetik, Terzi Zeki Bayram, Gömlekçi Fahri Durgut, Yemenici Mehmet Başarır, Ficici Erdoğan Erkuş, Takunyacı Mehmet Günay ve Kürekci Mahmut Yalaza ve Berat Yalaza hayat verdiler.

BAŞKAN TABAN’DAN USTALARA TEŞEKKÜR VE HEDİYELER

Etkinlik kapsamında gün boyu müzede misafirlere mesleklerini anlatan Belediye Başkanı Alper Taban tek tek ziyaret ederek katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ederek ikramlarda bulundu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

armutluhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu