Haber

Hayati İlaca Erişim Alarmı: “Şikayetler Yüzde 113 Arttı”

Birçok hasta ve yakını, tedavide kritik öneme sahip ilaçları temin edememe sorununu Mısırvar analiz platformu üzerinden dile getirdi. Platformda ilaç üreticilerine yönelik şikayetler geçen yıla göre yüzde 113 arttı.

Türkiye genelinde pek çok hasta ve yakını, hayati önem taşıyan ilaçlara erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle mağduriyetlerini Şikayetvar aracılığıyla duyurmaya çalışarak çözüm arayışını sürdürüyor. Wilson hastalığından bipolar bozukluğa, lösemiden cilt hastalıklarına kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların temin edilememesi vatandaşları zor durumda bırakıyor.

Kamu kurumu indiriminin yüksek olması, ilaç fiyat kararnamesinde euro kurunun sabit olması, hammaddelerin dolar üzerinden satılması arz sorununun nedenleri arasında yer alıyor. Hasta ve hasta yakınlarının eczanelerde ilaç bulamamaları Complaintvar verilerine de yansıyor. Karşılaştırıldığında hayati önem taşıyan ilaçlara ulaşamama şikayetleri ve üreticilere yönelik şikayetler geçen yıla göre yüzde 113 arttı.

Şikâyetvar’a yansıyan hastalıkların tedavisinde kritik ilaçların temin edilememesiyle ilgili şikâyetlerden bazıları şöyle:

“İLAÇLARIMIZI YOK ETMEK YAVAŞÇA ÖLÜME BIRAKILMAK DEMEKTİR”

“Ben ve iki kardeşim 21 yıldır Wilson hastasıyız ve ilaçlar sağlanamıyor. Ben ve benim gibi birçok Wilson hastası zor durumdayız. İlaç alamamak, yavaş yavaş ölüme terk edilmek demektir. Tüm Wilson hastaları sessiz kalmayın, şikayette bulunun ve sesinizi duyurun.”

“BİPOLAR BOZUKLUK İÇİN ÜRETİLEN İLAÇLAR PİYASADA YOK”

“Bipolar bozukluk için üretilen ilaç piyasada yok. Bu ilaç ağrı kesici değil. Bu ilaç birçok hasta ve yakınını hayattan kurtarıyor. Bu ilacı, alternatifi olmayan hastalardan nasıl durdurabilirsiniz? Bütün bu insanlar şimdi ne yapacak? ?”

“LÖSEMLİ ANNEMİN İLACINI BULAMIYORUZ”

“Annem lösemi hastası. 2 aydır kullandığı ve faydası olan ilacı bulamıyoruz. Birçok yere baktık. Lütfen yardım edin.”

“DEĞİŞİM FARKI NEDENİYLE BASİT BİR İLAÇ BİLE BULUNAMIYOR”

“İlaç bulamıyoruz. Basit bir antibiyotik bulmak için 8 eczaneye gittim. 2 paket lazımdı ama 1 paket zar zor buldum. Kime sorsam ya ‘Hayır’ dediler ya da ‘En fazla 1 paket var’ dediler. Geriye kalan 1 paketi ise reçeteli olduğu için alamadım. “Bu euro kuru sorunu yüzünden basit ilaçlar bile bulunamıyor. Bu tam bir rezalet.”

“İLAÇLAR LÜKS TÜKETİM ÜRÜNLERİ DEĞİLDİR. PİYASADA NEDEN BULUNMUYOR?”

“Dikkat eksikliği bozukluğu için kullanılan ilaçlar hiçbir eczanede bulunmuyor. Bunlar ilaç, lüks tüketim malı değil. Herhangi bir eczaneye sorsam normalmiş gibi ‘Hayır gelmiyor’ diyorlar. Bir de tuhaf bir tavırları var. Sanki çok tuhaf bir şey istemişim gibi bir tavır. Bu ilaçlar dünyanın her yerinde kullanılıyor. Neden bulunamıyor?”

“İlacını bulamadığım için TEDAVİM İPTAL EDİLDİ”

“Tüp bebek tedavisi görüyorum ve ihtiyacım olan iğneyi bulamıyorum. Doktorlar muadillerini denediler ama başaramadılar. Kaç eczane aradıysam ilacı kimsede bulamadı. Bulamadığım için tedavim iptal edildi. ilaç. Bunun sorumlusu kim? Neden ilaç yok?”

“Temel hakkımız olan ilaca ulaşamıyoruz, şaka gibi”

“Cildi hastası olan babamın bir yıldır düzenli olarak kullandığı ilaç temin edilemiyor. Bunlar önemli ilaçlar. Elinizde stok fazlası olması lazım. ‘Tedarik edemiyoruz’ bahanesi kabul edilemez. Biz En temel hakkımız olan ilaca ulaşamıyoruz, şaka gibi…”

“HASTALARIMIZ VAR, İLAÇ BULMAKTA ZORLUK YAŞIYORUZ”

“Huntington hastalığında kullanılan ilacı bulamıyoruz. Lütfen bu soruna bir çözüm bulun. Hastamız var, ilacı bulmakta zorlanıyoruz. Rapor hazırlıyoruz, gönderiyoruz ama ret alıyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. “

“NEDEN ÇÖZÜM VERİLMİYOR?”

“DEHB’li çocuklarımız için çok önemli olan ilaç uzun süredir depolar dahil hiçbir yerde bulunmuyor. Eşdeğer ilaç verildiğinde çocuğun tüm rutini bozuluyor. İzmir, Antalya, İstanbul.. Hiçbir yerde bulamıyoruz. Doktorlarımız da ilacın bulunmasının zor olduğunu biliyor ama neden bir çözüm yok?”

“DÜZENLİ KULLANILMASI GEREKEN İLAÇ PİYASADA YOK”

“Dikkat eksikliği bozukluğu için kullandığımız ilaca ulaşamıyoruz. Kimisi ‘Üretimi durduruldu’ diyor, kimisi ‘Ülkede yok’ diyor. Eczanelerde, eczanelerde bulamıyoruz. İstanbul’daki eczanelere sordum. Haftalardır bulunamadı diyorlar. En son ilaç için 300 TL istediler. Düzenli kullanılması gereken bir ilaç. “Neden piyasada yok? Ne zaman gelecek? Kısa sürede kullanıma sunulması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu duruma bir çözüm bulmasını istiyorum.”

“İL DIŞINDAKİ ECZANELERDE BİLE İLACIM YOK”

“Uzun süredir kullandığım ilacı bulamıyorum. Üç ayda bir yazdırıyorum. Doktor raporum olmasına rağmen gittiğim eczanelerin hepsinde bulunmuyor. İl dışındaki eczaneleri arıyorum. Yok. Bir çözüm bulun. Tüp bebek tedavisi için çok önemli. Lütfen yardım edin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu