Haber

YDKBD Bursa Şube Başkanı İnhanlı’nın 6 Şubat mesajı

BURSA (İGFA) –Yapı Denetim Kuruluşları Derneği (YDKBD) Bursa Şube Başkanı Esra İnhanlı, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin yıl dönümünde basın açıklaması yaptı.

“Resmi kayıtlara göre, 50 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz, 40 bine yakın binanın yıkıldığı, 200 binden fazla binanın ağır hasar gördüğü 6 Şubat 2023’teki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçti. ” dedi İnhanlı basın açıklamasında.

“Depremlerin üzerinden geçen bir yılda yüreğimizdeki acı ne hafifledi, ne de azaldı. Yürek ateşimiz ilk günkü kadar taze.

Bu sarsıntılar şiddeti, büyüklüğü ve etki alanı itibarıyla önemli travmalara neden oldu.

Hiç şüphe yok ki böylesine büyük bir felaketin ardından yapılması gereken, güvenli ve sağlıklı yapılaşmanın hızla arttırılmasıdır. Ülkemizin her yerinde bilimin ışığında, meslek odalarının aktif rol aldığı ve önerilerinin hayata geçirildiği bu yapıların inşa edilmesini istiyoruz. Sık sık söylediğimiz gibi ülkemiz önemli fay hatları üzerinde yer almakta ve ülkemizde ortalama her 1,5 yılda bir şiddetli ve yıkıcı depremler meydana gelmektedir. Bu gerçek değişmeyecek. Değişmesi gereken şey zihniyetimiz ve tavrımızdır.

Ülkemizin değişmeyen tek gerçek gündemi depremdir. Bu gündemi hep unutuyoruz, bir kenara koyuyoruz, ‘bir daha böyle acıları yaşamayalım’ diyoruz ve unutuyoruz. Unutmamalıyız. Kahramanmaraş merkezli depremler ne yazık ki ülkemizdeki en büyük depremler arasında, hatta dünyada bu büyüklükte ve yıkıcılıkta sayılı depremler arasında yer alıyor. Ülkemizin birçok ilinde en ufak bir depremde dahi yıkılabilecek yapılar göz ardı edilmemelidir. Bina stokumuzun felaket durumda olduğu illerde acilen dönüşümün başlatılması gerekiyor. Bursa da bu illerden biri. İstanbul’un adını anarken bile yaşadığımız kaygı tarif edilemez.

İhmal edenlerin er ya da geç hesap vermesini temenni ettiğimizi söyledik. Doğrudur, geçmişte hesap verenler olmadı ama sorumlulardan, binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olanlardan birçoğu, eğer inşa ettikleri inançsız ve kuralsız evlerin altında canlarını kaybetmedilerse. , bırakın bedelini ödemeyi, elleri serbest olarak hala dışarıda dolaşıyorlar.

Kısaca şunu söyleyebiliriz: 6 Şubat’ta meydana gelen depremler ne ilk büyük deprem, ne de coğrafyamızın tanık olduğu son büyük deprem olacak. Depremin ne zaman ve nerede olacağı tam olarak bilinmemekle birlikte, felakete dönüşmemesi için acilen nelerin uygulanması gerektiği ortadadır. Şehirlerimiz; Kârdan uzak, insan hayatını ön planda tutan yetkin mühendislik olanaklarından yararlanarak şehirlerimizi en kısa sürede, hızlı ve kararlı bir şekilde deprem gerçeğine hazırlamamız gerekiyor.

“Bu fikir ve duygularla, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, aynı ihmaller nedeniyle aynı acıları bir daha yaşamamak adına kaybedecek tek bir günümüzün bile olmadığını vurguluyoruz. “

haber-guce.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu