Ekonomi

Ulus Pastanesi, 95 Yıldır Bursa’da Hizmet Veriyor

1928 yılında Bursa’da kurulan Ulus Pastanesi, 95 yıldır kesintisiz hizmet veriyor. Bursa mutfağına kazandırılan birçok lezzete ev sahipliği yapan işletmeyi ailenin üçüncü kuşak bireyleri yönetiyor. Bursa’nın ünlü markası Kestane Şekeri, neredeyse Cumhuriyet kadar eski olan pastanede ilk kez hazırlandı. Patentli Mareşal Pasta tarifi aile içinde sır olarak saklanıyor ve kimseyle paylaşılmıyor.

7 yaşında annesi Nazmiye Hanım ile birlikte Bursa’ya göç eden Hacı Rasim Öztat, buradaki ilk yıllarında Nazmiye Hanım’ın evinde yaptığı tulumba tatlılarını taşıyıp satarak iş hayatına başladı. 1920 yılında Yunanların Bursa’yı işgal etmesiyle birlikte Yunan askerleri sık sık tatlılarına el koymuştur. Oğlunun üzüntüsüne dayanamayan annesi, onu 9 yaşındaki bir şekercinin yanına çırak olarak gönderdi. Kısa sürede işi öğrenen Rasim Öztat, amcasının desteğiyle 1928 yılında Bursa’nın ilk pastanesi olan Ulus Pastanesi’ni açtı. Kuruluşundan bu yana 95 yıldır kesintisiz olarak hizmet veren pastaneyi artık ailenin üçüncü kuşak üyesi Akile Öztat işletiyor.

Bursa’nın meşhur kestanelerini tülbente sararak bir kazana dizip haşlayan Öztat, ürettiği kestane şekerlerini güzel kutulara koyarak ikramlık olarak ilk satışını yaptı. Kestane şekeri beklenenin çok üzerinde ilgi gördü ve dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e ikram edildi. Ankara’dan Bursa’ya gelen çok sayıda siyasi mühtedi, araçlarının bagajını kestane şekeriyle doldurdu. Ayrıca Mudanya’ya gelen Missouri Gemisindeki ABD askerleri evlerine kestane şekeriyle döndü, böylece kestane şekerinin tadı okyanusların ötesine ulaştı. Hacı Rasim Öztat, 1975 yılında Ulus Pastanesi’ni oğlu Hilalettin Öztat’a devretti. Türk lokumu, 1983 yılında Monde Sellection yarışmasına katılan Hilalettin Öztat’ın Roma’da Altın Madalya kazanarak sakız sakızı ile birincilik kazanmasıyla tüm dünyaya tanındı. Türk lokumu yaptılar.

İlk önce tülbente sarılıp yapıldı

Hacı Rasim Öztat’ın ilk kestane şekerlemesini annesinin tülbentine sarılı kestaneleri şekerle kaynatarak yaptığını belirten Akile Öztat, “1928 yılında rahmetli kayınpederim Hacı Rasim Öztat tarafından açılmıştır. 3. kuşak. Tabi o zamanlar kestane şekeri yapımı çok zordu.” Evlerde tatlı olarak yapılırdı. Evlerde yapılanlar kırılmış halde, muhallebi kıvamında yapılıyor. Kayınpederim bunu duble formda nasıl yapabilirim diye düşünür ve uzun uğraşlar sonucu duble kestane şekeri yapar. Kestane şekerinin tadı herkes tarafından beğenilmekte ve yoğun talep nedeniyle diğer ürünler bile üretilememektedir. Kestane “O zamanlar evde şeker yapılırken dağılıp muhallebi kıvamına geliyordu. Kayınpederim uzun uğraşlar sonucu tülbente sararak kestaneleri şekerle kaynatıp kestane şekeri yapmış.” dedi.

Atatürk’ün sofrasından Amerika’ya lezzet

“Pastanemizden Ankara’ya kestane şekeri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e gönderilirdi ve tadı çok hoşuna giderdi. 1941 yılında Mudanya’ya bir Amerikan gemisi geldi ve alabildiği kadar kestane şekeri aldılar. O yıllarda pek çok kestane şekeri aldılar. Meclisten siyah araçlar geliyordu, bütün araçları doldurup gittiler.”

Tarif aile sırrı olarak saklanıyor.

Ulus Pastanesi’nin ürettiği ve patentini aldığı Mareşal Pastası tanımının aile içinde tutulduğunu ve aile dışında kimseyle paylaşılmadığını belirten Öztat, “Mareşal pastamız özel ve lezzetli bir pastadır, krema içermez. ya da kabartma tozu. Kayınpederim Hacı Rasim Bey öyle bir pasta yapacağım ki yiyenlerin tadı unutamayacaklar diyor. Hayaline ulaşıyor ve pastayı kat kat, isim vererek yapıyor. Mareşal.Bazı meslektaşlarımız bu pastayı yapmaya çalışıyorlar ama yaptıkları pastanın Mareşal pastasıyla alakası yok.Yaptıkları klasik ıslak kek kıvamında.Pastanın tarifi Ulus ” Ailesinin sırrını ve kimliğini bugüne kadar kimseye açıklamadık” dedi.

Türk lokumu dünyaya tanıtıldı

Yaptıkları sakızlı lokumla Monde Sellection yarışmasında altın madalya kazanarak dünyayı lokumla tanıştırdıklarını belirten Öztat, “Ülkemizde Osmanlı döneminden kalma lokum meşhur ama rahmetli eşim, Hilalettin Öztat, 1983 yılında Fransa’da bir yarışa katılarak birinci oldu.Bu madalyayı aldıktan sonra “Sonra onun yaptığı lokumu Bursa’da herkes tattı” dedi. – BURSA

saricakayaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu