Ekonomi

Tarım Kredi Kooperatifi, Bingöl’deki Üreticilerden Aldığı Balları Piyasalara Gönderdi

Tarım Kredi Kooperatifi tarafından Bingöl’deki üreticilerden satın alınan ballar, raflardaki yerini almak üzere kamyonlarla marketlere gönderildi.

Tarım Kredi Kooperatifi, sözleşmeli alım modeli kapsamında Bingöl’deki üreticilerden bal alımına devam ediyor. Bu kapsamda Tarım Kredi Kooperatifi Bingöl Şubesi önünde son parti balın gönderilmesi için etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Vali Ahmet Hamdi Usta, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır ve üreticiler katıldı. Kooperatif tarafından bu yıl 435 ton bal satın alındığının altını çizen Vali Usta, “TÜİK rakamlarına göre 2022 yılı rakamlarına göre 160 bin kovanımız var, 2022 yılında 1.489 ton bal ürettik, bal üretiminde 20. sıradayız.” , kovan üretiminde ise 15. sıradayız.Bildiğiniz gibi bal üretimi bizim için çok değerli bir gelir kaynağı.Özellikle Bingöl Üniversitesi’nin kurulmasından sonra Havza Bazlı Kalkınmada öncelikli bir üniversite olması ve arıcılığın yaygınlaşması ve Faaliyet konusu olan arı ürünleri Bingöl balına büyük değer kattı.Coğrafi işaret ile tescil ettirdikten sonra Bingöl balının Türkiye genelinde görünürlüğü ve değeri konusunda büyük bir atılım yaparak bulunduğu yere yerleşmeyi başardık.Tarım Kredi Kooperatifi 2022 yılına baktığımızda kooperatifin bizden toplamda 455 ton bal aldığını görüyoruz ancak bu yıl 111 üreticimizden 435 ton bal aldı. önceki iki yılın toplamı kadar. Bugün kamyonla gönderiyoruz ama bu alımlar bitmeyecek. Yine devam edecekler. “Bingöl’de ürettiğimiz balın yüzde 40’ını Tarım Kredi Kooperatifi satın aldı, alımların devam etmesiyle bu rakamın yüzde 50’ye ulaşacağını umuyorum” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifi Malatya Bölge Müdürü Mustafa Aslan, “Bugün Bingöl’den bal alıp sevk ettik. Bingöl balı, dünyada ödüller almış, çok değerli bir coğrafi işarete sahip, mükemmel tadı olan bir baldır. Çoğunun balını satın alıyoruz. Sözleşmeli üretim modeliyle kooperatif olarak bölgedeki üreticilerimize destek sağlıyoruz.” “Elbette bu süreçte üreticilerimizin ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Üreticilerin ürünleri hasada geldiğinde ürünlerini tekrar analiz ettiriyoruz, analizden geçen ürünleri alıp kooperatif marketlerimizin raflarına gönderiyoruz. tüketicilerimize tanıtacağız” dedi. – BİNGÖL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu