Haber

Macaristan, Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliğini destekliyor

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği’nin (AB) Batı Balkan ülkelerine ihtiyacı olduğunu ve AB’nin genişleme sürecinin ülkenin ulusal güvenlik sorunu olduğunu belirtti.

Budapeşte Balkan Forumu kapsamında düzenlenen panele Szijjarto’nun yanı sıra Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka, Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani katıldı.

Szijjarto, AB’nin ne kadar çok üyeye sahip olursa o kadar güçlü olacağını ve genişleme sürecini hızlandırmanın Macaristan için bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu söyledi. “AB’nin şu anda Batı Balkanlar’a, bölge devletlerinin Birliğe olan ihtiyacından daha fazla ihtiyacı var.” söz konusu.

AB’nin genişlemesine karşı çıkanların AB’yi zayıflattığını savunan Szijjarto, birçok AB üyesinin aday ülkelere karşı ikiyüzlü davrandığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Batı Balkan bölgesinin düzensiz göçle mücadelede değerli bir rol oynadığını belirten Szijjarto, bölge ülkelerinin AB ile işbirliği yapmaması halinde düzensiz göçü durdurmakta çok zor durumda kalacaklarını kaydetti.

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Szijjarto, ülkesinin Ukrayna’nın komşusu olduğunu ve tansiyonun yükseltilmemesi gerektiğini söyledi.

Arnavutluk’un Avrupa ve Dışişleri Bakanı Xhaçka yaptığı konuşmada Macaristan’a genişleme sürecine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, AB’nin bu konuda uzun süre stratejik düşünemediğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından AB’nin bölgenin önemini daha iyi anlamaya başlamasının sevindirici bir haber olduğunu ifade eden Xhachka, “Savaş, AB’nin durum değerlendirmesini güncellemesi ve bölgenin güvenliğinin farkına varması için bir fırsat sunuyor. Avrupa, Batı Balkanların güvenliğinden ayrılamaz.” dedi.

Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Daciç, AB üyelik koşullarının sürekli değiştiğini ve bunun üzüntü verici olduğunu belirtti.

Kuzey Makedonya’nın AB üyeliği için adını bile değiştirdiğini, buna rağmen ciddi bir ilerleme kaydedilemediğini kaydeden Daciç, “Çeşitli anlaşmaların imzalanmasından bir şey çıkmaz, güya peçete imzalıyoruz” dedi. terimleri kullandı.

Öte yandan Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani, ülkesinin AB üyeliğinin 2001 yılında başladığını ancak o zamandan bu yana önemli bir ilerleme kaydedilmediğini kaydetti.

Batı Balkanlar’ı AB üye devletleriyle çevrili bir ada olarak tanımlayan Osmani, bölge ülkeleri AB üyesi olmadan bu projenin tamamlanamayacağını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu