Haber

Europol raporunda PKK ve YPG uyarısı

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, AB’de terörün durumu ve eğilimlerine ilişkin hazırladığı raporda, PKK’nın Avrupa’daki faaliyetleri ve Suriye’de YPG ile temaslarına ilişkin ayrıntılara yer verdi.

Dün yayınlanan ve 2022 yılına ilişkin verileri içeren raporda, AB’nin terör örgütleri listesinde yer alan Kürdistan Personel Partisi’nin (PKK), “kampanya” adı verilen yıllık bağış toplama etkinlikleriyle “büyük miktarlarda” mali kaynak oluşturduğu kaydedildi. AB ülkelerinde.

Raporda, PKK’nın AB içinde “çok aktif” olduğu ve AB ülkelerini idari ve mali işler ve eleman alımı için yoğun bir şekilde kullandığı belirtildi.

“Toplanan para YPG’yi finanse etmek için kullanılıyor”

Terör raporunda “aşırı sol” terör örgütleri arasında yer alan PKK’nın Suriye’deki Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile temasına da dikkat çekildi. Europol, PKK’nın Avrupa’daki faaliyetlerinin Irak, Suriye ve Türkiye’deki operasyonları desteklemek için asker toplama, mali faaliyetler ve propagandaya odaklandığını kaydetti.


Türkiye’nin Suriye’deki operasyonlarını protesto etmek için Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen bir gösteri.Fotoğraf: picture-alliance/dpa/R. dert

PKK’nın Avrupa’da gelişmiş bir propaganda ağına sahip olduğuna dikkat çekilen raporda, çeşitli faaliyetlerden elde edilen mali kaynakların “Kürt bölgelerine insani yardım ve Suriye’deki YPG milislerinin finansmanı için kullanıldığı” belirtildi. Uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılığın da PKK’nın yasa dışı finansman araçları arasında yer aldığı kaydedildi.

“Suriye’den dönen savaşçılar tehdit oluşturabilir”

Europol, AB vatandaşlığı veya süresiz oturma izni olan PKK’lıların silahlı çatışmalara katılmak için Suriye ve Irak’a gittiğine dikkat çekerek, örgütün AB ülkelerindeki aşırı sol ve anarşist gruplarla yakın temas halinde olduğuna dikkat çekti. Raporda, bu bağlantının gösterilerin ortak örgütlenmesi, aşırı solcu ve anarşistlerin Suriye’de YPG tarafından savaş eğitimi alması ve bu kişilerin Suriye’deki Kürt birliklerinin yanında savaşa katılması gibi sonuçları olduğu kaydedildi. çatışmalar.

Raporda, “Kürt davası ve PKK’ya destek, aşırı sol çevrede uzun süredir gündemde olan bir konu. Bu sadece destek değil, bazı aşırı solcular, Kürt birlikleriyle eğitim ve çatışmalara katıldılar. Yıllardır çatışma bölgelerinde Rojava’dan dönen yabancı terörist savaşçılar olduğunu bildirdi. Savaş eğitimi almış bu kişiler üye devletler için tehdit oluşturabilir.”

2022 yılında AB ülkelerinde etnik milliyetçi ve ayrılıkçı faaliyetler nedeniyle 18 kişinin tutuklandığının belirtildiği raporda, Almanya’da terör örgütü üyeliğinden yargılanan 4 kişinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu belirtildi. PKK üyeliğinden tutuklananlar. İtalya’da bir kişinin PKK temaslısı olarak tutuklandığı bildirildi.

DW/BK,EC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu