Haber

CHP’li Ulaş Karasu, Tarım ve Orman Bakanı’na çiftçilerin sorunlarını sordu.

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Ulaş Karasu, hasat dönemiyle birlikte yaşanan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “TMO’ya ürününü teslim edemeyen çiftçiler, ürünlerini tüccarlara düşük fiyattan satmak zorunda kaldı. TMO’nun bu zaafından dolayı çiftçinin uğradığı zararı tazmin edecek mi?” diye sordu.

CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Ulaş Karasu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yavaşlaması üzerine hasat edilen işleri var olmayan bir fiyattan tüccara satmak zorunda kalan üreticinin geleceğini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu. eserleri çiftçiden satın almak. Daha önce konuyu Meclis gündemine taşıyan ancak soruları yanıtsız kalan Karasu, önergeyle ilgili şunları söyledi:

“ÇİFTÇİLER TMO’DAN RANDEVU ALMAKTA ZORLANIYOR”

“Sivas Ziraat Odası, buğday ve arpada ekili alanlara girilememesi ve pas ilacı uygulanamaması nedeniyle pas hastalığının görüldüğünü açıkladı. Bu işlerde verim ve kalite düşüklüğüne neden oluyor. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte, Çiftçilerin TMO’dan randevu almakta zorlandığını, randevu alanlar da TMO’dan randevu alamayacaklarını belirterek, “Bu durum en çok tüccarın işine geliyor. Çünkü tüccar TMO’da 8 bin 250 TL olan işi yarı fiyatına alıyor. Çiftçi mağdur ve perişan durumda. Hani TMO karanlıkta çiftçinin dostuydu? Hiçbir yaptırımı olmayan sadece TMO’nun yerine devletin devreye girmesi gerekiyor.

“NİTELİKSİZ BUĞDAY TEMİN EDİLMESİ GEREKİYOR”

Zirai ilaç, gübre ve mazot gibi temel girdilerin fiyatları her geçen gün artarken, borç batağına düşen çiftçilerin borçlarını ödeyebilmesi ve daha fazla mağduriyet yaşamaması için devletin bir an önce aktif ve kararlı adımlar atması gerekiyor. gelecekte üretime devam. Girdi maliyetlerine, mazot ve gübre maliyetlerine ulaşmak esasen imkansızdır. Çiftçinin gelecekte de üretime devam etmesi isteniyorsa devletin bir an önce kararlı adımlar atması gerekiyor. Ayrıca TMO’nun daha hızlı ve planlı alımlar yapması ve niteliksiz buğday alması gerekiyor.”

Sivas’ta çiftçilerle buluşmak için gelen Karasu, mağduriyetle ilgili de şunları kaydetti:

“Çiftçimiz hasadını yaptı. Maalesef bu kez çiftçinin ürettiği işler bürolara alınmıyor. Standart dışı işler alınırsa sorun olmaz. Geçen yıl standart dışı işler birebir alınıyordu. -Bir kurum çiftçimiz mağdur olmadı.Artık standart dışı işlerin alımı kapandı.Bu durumda Sivas’ta birçok çiftçimiz maliyeti 8-9 lirayı geçen buğdayı tüccara satmak zorunda kalıyor. 4.5-5 liraya bu hatadan bir an önce dönün çiftçimiz zaten 40 lira mazot 20 bin lira gübre ile zor şartlarda çiftçilik yapıyor bunu yaparken ve ürününü satarken bunu yaşamasın. Çiftçilerimizin mağduriyeti bir an önce giderilmelidir” dedi.

CHP’li Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

“TMO’nun Sivas’ta aktif olan buğday ve arpa alım merkezleri (kiralık depolar dahil) kaç adet? Kaç tanesi sezonluk alımlarda kullanılıyor?

Ürünlerini TMO’ya teslim edemeyen çiftçiler ürünlerini tüccarlara düşük fiyattan satmak zorunda kaldı. TMO’nun bu zaafından dolayı çiftçinin uğradığı zararın tazmini için Bakanlığınızca yapılmış/yapılacak bir çalışma var mı/yapacak mı?

Yaptıklarını TMO’ya satamadığı için mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için hükümetinizin yaptığı/yapacağı herhangi bir çalışma var mı? Cevabınız evet ise bu çalışmanın içeriği nedir? Piyasa fiyatlarının TMO alım fiyatına yükseltilmesi için uygulanacak politikalar gündeminizde mi? Bu dönemde Sivas’ta niteliksiz buğday alınır mı?

Sivas’ta kaç dönüm pas hastalığı görüldü? Tarım ilaçları için drone kullanımı konusunda bakanlığınızın çiftçilerimize sağladığı teknolojik imkanlar nelerdir? Bu konuda bakanlığınızın üreticilere yaptığı ve yapacağı dayanaklar nelerdir?

Kaynak: ANKA / Siyaset

haber-doganhisar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu