Haber

Bir efsanenin sonu: Dünyanın en kalabalık ülkesi değişti

Şu anda dünyanın en kalabalık ülkesi ÇinceOlumsuz. Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre dün itibarıyla Hindistan’da nüfus Çin’i geçti. On yıllardır ‘dünyanın en kalabalık’ ülkesi olan Çin’deki düşen doğum oranlarının aksine, Hindistan’ın nüfusu son yıllarda patladı.

BMverilere göre Hindistan’Bu yılın sonuna kadar talep edilen nüfus 1 milyar 429 milyon aşacaktır. Pandemi nedeniyle 2021Türkiye’de planlanan nüfus sayımı yapılamadığı için ülkenin gerçek nüfusu tam olarak bilinmese de ülkede son yıllarda yaşanan nüfus artış hızı Hindistan’ın artık dünyanın en kalabalık ülkesi haline geldiğini gösteriyor.

Her ay 1 milyon kişi

hindistan nüfusu 12yıllar önceki son nüfus sayımından bu yana 210 milyon,yani neredeyse Brezilya’nın nüfusu kadar arttı, 2020o zamandan beri ayda yaklaşık 1 milyon Kişinin nüfusa eklendiği tahmin edilmektedir. Hindistan’da son yıllarda düşen doğurganlık oranlarına rağmen, bir nüfus patlaması yaşandı. Resmi veriler, Hindistan nüfusunun artmaya devam edeceğini ve 2064 yılına kadar 1,7 milyara ulaşacağını gösteriyor.

Nüfustaki azalma trendi nedeniyle ‘tek çocuk’ politikasından vazgeçen Çin’in nüfusu tahminlere göre 1 milyar 426 milyona geriledi. Ulusal İstatistik BürosuÜlkenin nüfusu 1961’den bu yana ilk kez Ocak ayında düştü. Uluslararası kuruluşlar da dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasındaki nüfus farkının giderek açılacağına işaret ediyor. Washingtonmerkezli düşünce kuruluşu Atlantik KonseyiGüney Asya Müdürü İrfan Nureddin, “Dünyanın ağırlık merkezi bir süredir değişiyor ama bu durum daha da güçlenecek”söz konusu.

Ekonomiyi de etkiliyor

Bu durumun istihdamda değerli değişimlere yol açacağı belirtiliyor. The Wall Street Journal, Apple ve Foxconn gibi dev şirketlerin son dönemde Çin’deki üretimi azaltarak Hindistan’a yönelmeye başladığına dikkat çekti. Bu değişimde Çin’de 65 yaş üstü nüfusun son 20 yılda yüzde 87 artması ve çalışan nüfustaki azalmanın etkili olduğu vurgulanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu