Yaşam

Başkan Soyer, Yüz Yıllık Miras Bengüboz Fotoğraf Sergisinin Açılışını Yaptı

Başkan Soyer, Yüz Yıllık Miras Bengüboz Fotoğraf Sergisinin Açılışını Yaptı

“Cumhuriyetimize ve Atatürk’ümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyetin 1923-1939 yılları arasında getirdiği dönüşümü belgeleyen Ahmet İzzet Bengüboz’un fotoğraflarından oluşan Yüz Yıllık Miras Bengüboz Fotoğraf Sergisi’nin açılışında konuştu. Lider Soyer, “Plakette Mudurnu’da ‘Devrimi seven onu yayar.’ Bunu yaymaya, yaşatmaya, korumaya devam edeceğiz. Çünkü devrimi seviyoruz, Cumhuriyeti seviyoruz, Atatürk’ümüzü seviyoruz ve son nefesimize kadar korumaya devam edeceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı anısına düzenlenen Yüz Yıllık Miras Bengüboz Fotoğraf Sergisi’nin açılışını yaptı. Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) 30 Kasım tarihine kadar sanatseverleri ağırlayacak stant, Bilkom öncülüğünde ve akademisyenlerin desteğiyle Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Çalışmaları işbirliğiyle gerçekleştirildi. Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Mudurnu Kaymakamlığı ve Mudurnu Belediyesi. geçti. Türkiye’nin diğer illerinde de açılan stant, yoğun ilgi nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle İzmirlilerle buluştu.

Sergide, Cumhuriyetin 1923-1939 yılları arasında getirdiği dönüşümü belgeleyen Ahmet İzzet Bengüboz’un 1920’li ve 1930’lu yıllardaki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Kara Fatma gibi Kuva-yı Millia kahramanları ve Cumhuriyet’in 1923-1939 yılları arasındaki sosyal ve kültürel değişiminin değerli belgeleri yer alıyor. Cumhuriyetle birlikte geldi. .

“Son derece değerli bir hazinemiz ve mirasımız var”

Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Heyecan verici bir toplantı. Katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Cumhuriyet belki de insanlık tarihinin en büyük devrimidir. Ve yüz yıl boyunca kesintisiz barışı yaşamamızı sağlayan büyük bir devrim. Belki de insanlık tarihindeki tek örnek. Son derece değerli bir hazinemiz ve mirasımız var. Ve eğer bu miras yüz yıldır bu coğrafyada kesintisiz barışı yaşattıysa bizim de bu eseri yaşatmamız gerekiyor. Olağanüstü bir hız çağında yaşıyoruz ve hayat sanki bizimle başlayıp bizimle bitiyormuş gibi devam ediyor. Ancak arkamızda muhteşem bir miras var ve bu mirası kaybedip unutursak parlak bir gelecek inşa etmemiz mümkün değil” dedi.

“Devrimi seven onu yayar”

Sergideki fotoğraflardan bir örnek veren Önder Tunç Soyer, Mudurnu’daki plakette “Devrimi seven yayar” diyor. Bunu yaymaya, yaşatmaya ve korumaya devam edeceğiz. Çünkü biz devrimi seviyoruz, Cumhuriyeti seviyoruz, Atatürk’ümüzü seviyoruz ve bu son nefesimize kadar devam edecek. Bu hız çağında çok şey kaybedildi ama bugün burada olmak hepimizi heyecanlandıran bir şey var. İşte bu mirası kaybetmemek için can atan ve bugüne kadar korumayı başarmış bir aile ve o ailenin çok değerli torunu. Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Onunla ilgilenmen iyi bir şey ve onu koruman da iyi bir şey. Çünkü ancak o belge ve bilgilerle donatıldığında kendimizi daha fazla koruyabilme gücünü buluruz. Atatürk’ümüzü rahmet ve minnetle anıyorum. “Cumhuriyeti ve onun aziz hatırasını sonsuza kadar korumaya devam edeceğiz” dedi.

“Bu fotoğraflar dünya mirası oldu”

Stand küratörlerinden Dr. Mudurnu ve İzmir’in Cumhuriyet ruhu yüksek şehirler olduğunu belirtti. Ayşe Ege Yıldırım, “Ahmet İzzet Bengüboz’un, Cumhuriyetimizin kuruluşuna ve ilk yıllarına derinlemesine tanıklık eden, bini aşkın cam negatiften oluşan muhteşem fotoğraf koleksiyonunun araştırma ve tanıtımında yer almaktan onur duyuyorum.”

Küratör Prof., sergi fotoğraflarına uygulanan teknik yöntemleri anlattı. Dr. Mehmet Koştumoğlu, “Sergide yer alan fotoğraflar temizlendikten sonra yapay zeka ile renklendirildi. Bu Türkiye’de bir ilk. Şimdi bir dönüm noktası. Bu fotoğrafların geleceğe taşınması da çok önemli. Aslında bunlar dünya mirası haline geldi” dedi.

Büyükşehir’e teşekkür etti

Bilkom Genel Müdürü Fikret Ballıkaya, “Cumhuriyetimizin 100. yılında bir proje yaparak bunu kalıcı hale getirmek, herkese dokunmak ama aynı zamanda en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde tarihe, kültüre, mirasa, o ruha da sahip çıkmak istedik. Ne kadar harika bir işti. Cumhuriyetin 100. yılına küçük de olsa bir katkımız olduysa ne mutlu bize. “Yaşayalım, yaşatalım” dedi.

Açılışta VEKAM adına konuşan İstek Beril Kırcı, “Ahmet Bengüboz gibi nadide, kişiye özel bir koleksiyonun, henüz gün yüzüne çıkmamış kişisel ve özel koleksiyonlara ilham vermesini diliyorum. “Bu sergiye ev sahipliği yaptığı için Güzel İzmir’e teşekkür ederiz.”

Bengüboz’un torunu Mehmet Kadri Bengüboz, “Bu güzide resimleri sizlerle buluşturan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum. “Cumhuriyet’le kalın” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu