Yapay Zeka Hayalet Yazarı Travis Scott ve 21 Savage’ın Şarkısını Yayınladı
Viral yapay zekalı Drake müziğinin arkasındaki isim Ghostwriter (Tiktok’ta Ghostwriter977) bu kez yeni bir müzikle karşımıza çıktı. Anonim yapımcının yapay zeka aracılığıyla seslendirdiği “Whiplash” müziği bu kez Travis Scott ve 21 Savage’ın yapay zeka tarafından üretilen seslerini içeriyor. Ghostwriter, TikTok’ta yayınlanan müziğin sonunda iki sanatçıya not bırakıyor.
Travis Scott ve 21 Savage izin verecek mi?
Ghostwriter mesajında şunları yazdı: “Müziğin geleceği burada. Sanatçılar artık parmaklarını bile kıpırdatmadan seslerinin kendileri için çalışmasına izin verme olanağına sahip. İnsanların bu şarkıyı istediği açık. Bunu paylaşmama izin verirseniz bana Instagram üzerinden DM gönderin. Kaydediyorum veya bu gönderiyi kaldırmamı istiyorsunuz.” diyor.
Ghostwriter, Travis Scott ve 21 Savage’ın şarkının yayınlanmasına izin vermesi durumunda Ghostwriter’ın telif haklarını kendilerine yönlendireceğini ekliyor. Ghostwriter, bu yılın başlarında kaldırılmadan önce Spotify, Apple Music ve diğer yayın hizmetlerinde ilgi görmeye başlayan, Drake’in yapay zeka tarafından üretilen şarkısı “Heart on My Sleeve”in piyasaya sürülmesiyle telif hakkıyla ilgili önemli soruları gündeme getirdi.
Müzik şirketleri açıkça yapay zeka tarafından üretilen müziğin hayranı olmasa da, yapay zeka benzerliklerini çevreleyen yasal sonuçlar bilinmiyor ve konu adil kullanım olduğunda YouTube gibi platformları zor bir duruma sokuyor.
Sanat ve yapay zeka baş başa: Telif hakkı savaşı başladı!
New York Times, Ghostwriter’ın yapay zeka tarafından oluşturulan yeni bir single yayınlamanın yanı sıra “Heart on My Sleeve” parçasını da iki kategoride Grammy’lere sunduğunu bildirdi: En İyi Rap Müziği ve Yılın Müziği. Harvey Mason Jr., Recording Academy’nin CEO’su (Grammy’lerden sorumlu). ödülü kazanıp kazanmayacağına dair: “Yaratıcı bir bakış açısıyla kesinlikle uygun çünkü bir insan tarafından yazılmış.” diyor.
Ancak “Kolumdaki Kalp”in yine de ülke çapında fiziksel mağazalarda, çevrimiçi perakendecilerde veya yayın hizmetlerinde bulunmasını gerektiren “genel dağıtım” standartlarını karşılaması gerekiyor. Bu, telif hakkı sorunlarıyla karşı karşıya kalan müziğin zorluk yaşayabileceği bir durumdur.
Peki siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Niyetlerinizi yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.