Samsun IMO Başkanı: Hasar tespiti dünyanın her yerinde aynı şekilde yapılıyor
SAMSUN İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Başkanı Hüseyin Talak, tüm dünyada hasar tespitinin çekiçle yapıldığını belirterek, “Yüzeydeki çatlak miktarını gözlemleyebilmek için bu çatlağın donatıya yansıyıp yansımadığını” söyledi. betonarme sistemde hasar olup olmadığı, sıvanın çekiçle kazınması gerekir.Sistemin verdiği hasara göre değerlendirilir” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından bölgede hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda yer alan görüntülere yönelik sosyal medyada eleştirilere değinen Samsun IMO Lideri Hüseyin Talak, hasar tespit sistemi hakkında bilgi verdi. Dünyanın her yerinde çekiçle duvara vurarak hasar tespiti yapıldığını belirten Talak, “Bu manzaralar sosyal medyada yansımalara neden oluyor. İnsanlar bilmediği için yorum yapıyor. Yüzeydeki sıva çekiçle kazınıyor. Bu çatlak betonarme sisteme yansıyor mu, “Betonarme sistemde herhangi bir hasar olup olmadığını gözlemlemek için sıvanın çekiçle kazınması gerekir. Sıyırma işleminden sonra yapının taşıyıcı sistemine verdiği hasara göre değerlendirilir. Hiç kimse bu kararlılığı işini kolaylaştırmasın. Çünkü tüm dünyada sarsılan veya zarar gören yapılarda yapılan tespitler bu şekilde” dedi.
HASAR TESPİTİ
Çekiç kullanımının hasar tespit çalışmalarının en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Talak, “Hasar durumuna göre bina hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olarak ücretlendirilir. Ağır hasarlı yapılar yıkılır. • Orta hasarlı yapılar da binanın risk değerlendirmesinden sonra uygun şekilde değerlendirilir.Analiz ile yeniden güçlendirilmesi gerekir.Az hasarlı binalar da çoğunlukla kozmetik testler olan sıva onarımları yapılarak uygun hale getirilir ve depremzedeler binalarını kullanmaları sağlandı” dedi.