Merkez Bankası: Depremin orta vadede Türkiye ekonomisini etkilemesi beklenmiyor
Para Politikası Kurulu.23 Şubat’taki toplantısından özetyayınlanan.
Özetle, tüketici fiyatlarıOcak ayında yüzde 6,65 arttığı hatırlatılan yıllık enflasyonun yüzde 57,68’e gerilediği hatırlatılırken, yıllık enflasyonun hizmetler kümesinde arttığı, başta güç olmak üzere diğer tüm alt kümelerde önemli ölçüde gerilediği bildirildi.
Enflasyonu etkileyen unsurların ele alındığı özette, son dönemde iktisadi faaliyete ilişkin verilerin tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleştiği ancak jeopolitik gelişmelerin de etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerinde durgunluk endişelerinin devam ettiği kaydedildi. Riskler ve faiz oranlarındaki artışlar.
Özette, uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonunun yüksek seviyelerinin devam ettiğine dikkat çekilirken, şu değerlendirmelere yer verildi:
‘Depremin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izleniyor’
PPK Toplantı Özetinde, uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviye ve eğiliminin iyileşmeye başladığı vurgulanırken, depremin neden olduğu arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgulandı.
Özetle, yüzyılın afeti öncesi öncü göstergeler, 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe göre daha canlı olduğunu ve büyüme trendinin arttığını belirterek, “Deprem öncesi verileri yansıtan göstergelere göre, yılın ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe göre güçlü seyrini sürdürdüğünü değerlendirdi.” denildi.
Özette, deprem felaketi sonrası ekonomik aktivite göstergelerinde belirsizlik olduğu belirtilirken, şunlar kaydedildi:
Anket göstergeleri ve yüksek frekanslı verilerin istihdamdaki artış eğiliminin korunduğunu gösterdiği özette, büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının arttığı belirtiliyor.
‘Bu ölçülen azalma, deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli’
Özetle, para politikası duruşunun, temkinli bir yaklaşımla, sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine odaklanılarak, enflasyon görünümüne yönelik risklerin kaynağı, kalıcılığı ve ne ölçüde olduğu dikkate alınarak belirleneceği vurgulanmıştır. para politikası ile kontrol edilebilir.
Özetle, para politikasında liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edileceği belirtilirken, kredilerin büyüme hızı ile ekonomik aktivitenin erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun olarak karşılanmasının yakından takip edildiği kaydedildi. izlenir.
Özetle, afetin etkilerinin en aza indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun mali koşulların oluşturulmasına meclisin öncelik vereceğinin bildirilmesi, Bu çerçevede, mevcut destekleyici tedbirlere ek olarak, 2023 Para Politikası ve Liraizasyon Stratejisi’nde paylaşılan likidite koşullarını destekleyici araçların gerektiğinde güncellenmesi konusu değerlendirilmiştir.’ sözcükleri kullanıldı.
Sanayi üretimindeki ivmenin ve istihdamdaki artış eğiliminin sürdürülmesi açısından finansal koşulların desteğinin deprem sonrasında daha da değerli hale geldiğine vurgu yapılan özette şu değerlendirmelere yer verildi:
“Gerekli politika tedbirleri oluşturulmaya devam ediyor”
PPK Toplantı Özetinde, uzun vadeli, sabit getirili ve Türk lirası varlıklara olan talebin arttığı belirtilirken, getiri eğrisinin parasal aktarımın etkinliği yönündeki seyri yakından izlendi.
Özetle, Kurul’un kredilerin büyüme hızı ile birlikte hedeflenen alanlarda etkinlik kazanımı sağlayan kredilerin finansman maliyetlerinin gelişimini devrin korunmasını sağlayacak şekilde izleyeceği belirtiliyor. Bu kapsamda, Türk lirası likidite ve dağılımındaki gelişmelerin mevduat ve kredi fiyatlamalarına, döviz kurundaki gelişmelerin enflasyona, para korumalı mevduat ürünlerindeki gelişmelerin ters para ikamesine etkilerine, faiz oranlarının derinliğine ve istikrarına ilişkin incelemeler yapılmıştır. döviz piyasaları ve fiyat istikrarı analiz edilerek gerekli politika tedbirleri alınmaktadır. oluşturulmaya devam ediyor.‘ söylendi.
Özette, TCMB’nin enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli hedef olan yüzde 5’e ulaşılana kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgulandı. fiyat istikrarı
Özetle, fiyatlar genel seviyesinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, para ikamesi ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği belirtilmektedir. ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak düşürülmesi, böylece yatırımın, üretimin ve istihdamın sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde artması sağlanmaktadır. Devam etmesi için uygun bir zemin oluşturulacağı belirtildi.
Özette, konseyin, politika tutarlılığı güçlü olan tüm paydaşları içeren bütüncül bir makro politika bileşiminin oluşturulmasını desteklediği, şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede kararlarını almaya devam edeceği belirtildi. fiyat istikrarını sağlamak.